HX Challenge haastoi hävittäjäehdokkaat | A Challenge for the HX candidates

35
12(Subtitled in English)
HX Challenge toi kaikki viisi hävittäjäkandidaattia Suomeen tammi-helmikuussa 2020. Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Saab Gripen E, Lockheed Martin F-35A Lightning II sekä Boeingin F/A-18E/F Super Hornet ja EA-18G Growler vierailivat kukin vuorollaan Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohdassa. Lentotoiminnassa käytetty testialue käsitti Tampereen ja Oulun välisen ilmatilan. Testilentoja suunnattiin lisäksi Turun alueelle ja osa maalikoneista toimi Rovaniemen tukikohdasta. Kattavin sensorimittaus- ja maalialue puolestaan rakennettiin Hallin tukikohdan lähialueelle Jämsään. Tapahtuman aikana todennettiin hävittäjävalmistajien koneistaan ja järjestelmistään ilmoittamia tietoja Suomen olosuhteissa ja suomalaisten määrittämin testein. Evaluoinnin läpivientiin osallistui yhteensä noin 200 henkilöä kaikista puolustushaaroista.

The HX Challenge brought all the five fighter candidates to Finland in January and February 2020. Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Saab Gripen E, Lockheed Martin F-35A Lightning II as well as Boeing’s F/A-18E/F Super Hornet and EA-18G Growler arrived at Satakunta Air Command’s Pirkkala Air Base to undergo tests in Finland. In the air, the test area covered the airspace between Tampere and Oulu. Test flights were flown also in the direction of Turku, and a part of the target aircraft operated from Rovaniemi Air Base. The largest ground-based sensor measurement and target area was set up in the vicinity of Halli Air Base in Jämsä. During the event, the performance values reported by the manufacturers were verified under Finnish conditions and through tests designed in Finland. The tests were carried out by 200 personnel from all the services of the Finnish Defence Forces.

Nguồn: https://verbivoraciouspress.org/

Xem thêm bài viết khác: https://verbivoraciouspress.org/game/

35 COMMENTS

 1. Suomi ja muut Euroopan maat saisivat tehdä enemmän yhteistyötä ja ostaa Eurooppalaista kalustoa. Minusta paras ratkaisu voisi olla ostaa nyt edullisimpia koneita rajoitettu määrä, jolla taattaisiin ilmapuolustuksen taso siihen asti, kunnes uusi yhteiseurooppalainen hävittäjä on valmis.

 2. Itse tykkäsin siitä, että PV sanoo käytännössä suoraan, että 'Tarkistamme pitääkö valmistajan mainoslauseet paikkaansa, perustuen meidän keräämäämme aineistoon'.

  Voi olla varma siitä, että oli lentokone mikä tahansa, niin maalla tehdään myös havaintoja – tutkat, ilmapuolustus ja mahdollinen muu havaintoverkko varmasti myös käytössä testien aikana.

 3. Asiantuntioiden mukaan huonoin valinta lentotunti hinta 24 000 e huollot suoritettava muualla kuin suomessa
  jossa myöskin kytkin lennetäänkö koneella vai ei naapurimaan kone 7500 e tunti

 4. Ajatelkaa nyt järjellä. Käytännön tarve on se että täytyy lähettää kone valokuvaamaan ilmatilan loukkauksia. Jos pitää F-35 lähettää niin kalliiksi tulee joka kerta halppis-Migiä kuvata kun lentotunti maksaa 35 000 EUR. Kyllä budjetti palaa siihen leikkiin. Gripen on paras koska lentotunti maksaa vain 5000 EUR. Häiveominaisuus on kuolleena syntynyt ja Gripenin Meteor tiputtaa Sukhoin 300 km etäisyydeltä. Ei tarvitse häivettä kun Sukhoi ei pysty samaan kuitenkaan .

 5. Ihan hyvin nykyisilläkin lennetään. Tais olla jo toinen kerta peräkkäin kun pokaalit kaappiin Lontoosta, hihhih:

  https://www.youtube.com/watch?v=XLzfUADizFs

  (Lisänä vielä että pikku Suomen Ilmavaivat on pari viikkoa vanhempi kuin legendaarinen RAF, jos Royal Air Corpsia ei lasketa, ja sekös niitä syö)

 6. Voiko joku kertoa mitä Suomen kokoinen valtio tekee high-tech hävittäjillä sodassa? Eikös ne ammuta heti paskaksi jos itänaapuri hyökkää? Olisiko parempi tehostaa ilmatorjuntaan? En siis tiedä ja siksi kysyn. Nuo on vaan niin julmetun kalliita potentiaaliseen hyötyyn nähden.

 7. F-35 ongelma on ollut kokoajan hinta ja käyttökustannukset. Ja luotettavuus vielä päälle. Mutta on kumminkin ehkä paras kone taisteluominaisuuksiltaan Suomen ongelma on se. Miten lukea tulevaisuutta. F-35 hinta on tullut rajusti alaspäin koko ajan. Jos Suomalaiset osaavat tinkiä, voi tulla jopa lisää. Käyttökustannukset tulevat satavarmasti tippumaan ajan kuluessa. Tekniikka menee vain niin hurjaa vauhtia eteenpäin. Ja jos osaavat neuvotella. Kai sieltä huoltotoimistakin voi saada hintaa pois. Nämä vanhemmat koneet voivat vain olla tosi vanhoja tosi nopeasti. Ja Ruotsin Saab Grippen. Kehitystyö, valmistus voi loppua tosi nopeastikin. Jos yhtään olen osannut lukea uutisia. Etsivät jo nyt yhteistyökumppaneita. Pieni maa pienet resursit. Muuta en osaa sanoa. Todella vaikea päätös tehdä siitä mikä olisi järkevintä. Koneet mitkä otetaan, ovat kumminkin 2060 luvulle. Ja kun katsot teknistä kehitystä. Voivat olla vanhoja jo piankin, jos teemme vääriä päätöksiä.

 8. Onko rahoituksen riittävyys varmistettu? Nykyisellä budjetilla ei ole mitään mahdollisuutta käyttää ainakaan F-35:tä. Norjalaiset jotka jo käyttävät kyseistä konetta, sanovat että heidän 52 kpl maksavat heille 31 miljardia euroa 30-vuodessa. Koneiden ostohinta on heille 7,5 miljardia euroa eli käyttökustannukset ovat heille 23,5 miljardia euroa 30-vuodessa. Suomen kustannukset olisivat toki tuota isommat ku koneita 12 kpl enemmän. Norjalaisten lukuja peilaten arvioisin että kokonaiskustannukset lähentelisivät 40 miljardia euroa 30-vuodessa.

  Nykyisellä reilulla 200 miljoonan budjetilla noita ei lennätetä ei sitten millään!

 9. I think that the Swedish Gripen loaded with very good missile air-air is a smart choise. It is not eveything about performance it is also about the price. And finnish airforce is a defensive airforce, for that task the Grippe is ok. The money that is saved could be invested in finnish own military industry, develope own technology, more qualified jobs, and even make businness exporting to other countries like to sweden.

 10. Super Hornetit ovat varmaan paras vaihtoehto. Häiveominaisuuksilla ei tulevaisuudessa tee yhtikäs mitään kun tutkien teknologia kehittyy ja tärkeintä on luotettavuus. Konetyyppi on jo osoittanut luotettavuutensa tositoimissa ja Yhdysvallat jatkanee konetyypin kehittämistä vielä kauan.

  F35 on taas semmonen katastrofi, että siihen ei tulisi koskea pitkällä tikullakaan. Kyseessä on kallis merivoimien kone, jossa osat ruostuvat ja simulaatioissa se on hävinnyt monesti muille konetyypeille. Myöskään aseistusta ei saa riittävästi häiveominaisuuksien takia ja kuten sanoin, kyseinen ominaisuus tulee olemaan turha teknologian kehittyessä.

  Kolmas vaihtoehto on tietenkin hankkia koneet halvalla Ruotsista. Varaosat olisivat saatavissa läheltä ja nopeasti. Ymmärtääkseni ruotsalaiset olisivat jopa valmiita tarjoamaan tuotantovälineitä Suomeen jolloin Suomi voisi itse tuottaa osansa. Lisäksi päätös lisäisi Suomen ja Ruotsin sotilaallista yhteistyötä, mikä on aina jätte kiva. Mielestäni Ruotsin tarjous onkin toiseksi paras heti Super Hornettien jälkeen.

 11. Vaikka se F35 on uusin niin se on todennäköisesti kallein ja huonoimmin lentävä kone tuosta joukosta,eikä se tutkassa näkymättömyys paljoa paina 10 vuoden päästä- kyllä näkyy

 12. F-35 taitaa olla noista uusin ja teknisesti pisimmälle kehittynyt. Häiveominaisuuksien takia aseistusta ei mahdu niin paljon.

 13. Ei Suomella ole inssejä armeiijan leivissä tarpeeksi että saisivat F35 ilmaan, taitaa olla hki-vantaa kenttä ainut missä huolto mahtuu toimimaan ?

 14. There is only one option, and that is F 35 . The other candidates just do not compare , and can not take Finland to 2050, when it is time for a new more up to date plane. So it is F 35 and it must be F 35, there is no other option , that comes even close. Any other choice is a mistake,and does not serve the best interest of the Finnish air force.

 15. no lentikö ne Gripenit vai ei? jos oltii tyytyväisiä kaikkiin? ja lehdissä oli ettei voi lentää ku on sumua ja pilviä? 😀

 16. Olen lueskellut sotilasjulkaisuja, jossa suoraa sanotaan, että tositilanteessa ei Suomen hävittäjillä ole toimintamahdollisuuksia viikoksikaan. Taas tehokas ja hyvä ilmatorjunta-ohjus järjestelmä, luo suuremman pelotteen vastustajan ilmatoiminnalle. Hankinta on poliittinen, koska mahdollisuutta ei ole luopua hävittäjistä, koska niihin on uhrattu valtavasti rahaa.

 17. Luotan ammattisotilaidemme osaamiseen valita Suomelle paras mahdollinen hävittäjä nykyisten Hornetien korvaajaksi, jolla on
  riittävä suorituskyky ja elinkaari tuleville vuosikymmenille.

 18. Kannattaisiko rahaa laittaa isommalla suhteella ilmatorjuntaohjuksiin, jos haetaan kustannustehokasta ilmapuolustuskapasiteettia?

 19. Nytkun vielä suoraselkäisesti valitsette parhaan suomen ilmavoimille. Eikä poliittisin perustein sopivinta…

 20. Toivottavasti hallitus ei tyyliinsa sorsi koko hanketta ja sita parasta konetta JA konemaaraa vaan kuuntelee meidan parhaita, suomea palvelevia asiantuntijoita.

 21. J'ai toujours l'impression que les soldats finlandais parlent avec un balais dans le cul. Après c'est sans méchanceté, c'est juste… amusant.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here